Choose Language: Greek English Romanian

argo-saContact Us

22/09/2013

Nanobarrier

Nanobarrier Μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει η ΑΡΓΩ, υπάρχει ένα που σχετίζεται με την νανοτεχνολογία. Το πρόγραμμα NanoBarrier στοχεύει να βελτιώσει και να τροποποιήσει βιοπλαστικά με χρήση νανοτεχνολογίας, προκειμένου να αναπτυχθούν νέα υλικά με ιδιότητες εφάμιλλες με τα συμβατικά (βάσεως πετρελαίου) πολυμερή. Αυτό το Ευρωπαϊκό Έργο θα αναπτύξει προιόντα νανοτεχνολογίας, βασισμένα σε ανόργανα – οργανικά μικτογενή πολυμερή, μικρο-ινώδης κυτταρίνη και νανο-κάψουλες προκειμένου να μειωθεί η διαπερατότητα των βιοπολυμερών και άρα να εγγυηθεί η ασφάλεια τροφίμου. Για την ασφάλεια τροφίμου, η συσκευασία θα περιέχει επίσης ενσωματωμένους αισθητήρες οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του τροφίμου. Μεταξύ των τομέων για τους οποίους θα αναπτυχθούν καινοτόμες συσκευασίας, περιλαμβάνονται οι συσκευασίες κρέατος, ψαριού και γαλακτοκομικών. Ιδιότητες Φραγμού και Λειτουργίες Αισθητήρων Η σύμπραξη των φορέων του έργου, σχεδιάζει να ενσωματώσει τις εξελίξεις στην νανοτεχνολογία σε βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα υλικά προκειμένου να αυξήσει τις ιδιότητες φραγμού των τελικών συσκευασίών. Παράλληλα, αισθητήριες λειτουργίες θα αναφέρουν την κατάσταση των προϊόντων, τον χρόνο παραμονής τους στο ράφι και τη φρεσκάδα τους. Πρωτότυπα πολυχρηστικών φίλμ φραγμού για τη συσκευασία κρέατος, φιάλες φραγμού για υγρό γιαούρτι και γάλα και βάζα φραγμού για συσκευασία καβουριού θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του έργου το 2016. Ο φόρτος εργασίας θα χωριστεί σε 3 κύρια στάδια σχεδιασμού και ανάπτυξης: σχεδιασμός συστατικών σε επίπεδο νανοκλίμακας, ολοκλήρωση υλικών και σχεδιασμός σε στάδιο ανάμειξης των νανοσωματιδίων με τα βιοπολυμερή και τέλος, σχεδιασμός των τελικών προϊόντων. Πληθώρα Επιλογών Ο κος. Age Larsen, διαχειριστής έργου και ερευνητής στο SINTEF group του Όσλο, εκμυστηρεύτηκες σε συνέντευξή του ότι εξετάζονται τρεις διαφορετικές ιδέες για ενισχυτές φραγμού και τρια διαφορετικού τύπου αισθητήρων. ‘Μια ιδέα που εξετάζουμε είναι μικρο-ίνες από δέντρα όπως η κυτταρίνη και η μικρο-ινώδης κυτταρίνη προκειμένου να βελτιώσουμε την ικανότητα φραγμού του οξυγόνου στα προϊόντα’, ανέφερε στο FoodProductionDaily.com ‘Ενσωματώνοντας τις τεχνολογίες είναι μια πρόκληση αλλά ο στόχος είναι να βελτιώσουμε υπάρχοντα υλικά όπως το PLA και το PHA προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά στην αγορά.