Choose Language: Greek English Romanian

argo-saContact Us

22/09/2013

Nanobarrier

Nanobarrier Printre programele europene de cercetare la care Argo participa, exista o tema legata de domeniul nanotehnologiei. Tehnologia NanoBarrier isi propune îmbunatatirea și modificarea bioplasticului cu ajutorul nanotehnologiei pentru a concura cu materiale plastice traditionale produse din petrol. Acest proiect european va dezvolta nanotehnologia pe bază de polimeri hibrizi organici- anorganici, celuloză micro-fibrilata si nano-capsule pentru a controla permeabilitatea si a obtine siguranta necesara domeniului alimentar. Ambalajele alimentare din biopolimeri se vor realiza prin tehnologii de prelucrare adecvate pentru a asigura o crestere a termenului de valabilitate, în condiții de multifuncționalitate si siguranta si termen de valabilitate extins. Pentru siguranta alimentara, ambalajele vor conține, de asemenea, senzori integrati, care vor oferi informatii despre starea produselor alimentare ambalate cu aplicabilitate la carne, peste si produse lactate. PROPRIETATILE DE PROTECTIE ȘI FUNCTIILE SENZORILOR Asociatia intentionează să încorporeze nanotehnologie in materiale biodegradabile și reciclabile pentru cresterea capacitatilor de protectie a ambalajelor incorporand si funcții senzoriale, care vor furniza informatii despre starea produselor, perioada de valabilitate și prospetime. Prototipuri de pelicule multifunctionale de protectie pentru carne, flacoane bariera destinate ambalarii iaurtului de baut sau a laptelui, precum și borcane bariera pentru ambalat fructe de mare sunt tipurile de produse ce vor fi create pana la finalizarea proiectului, în 2016. Proiectul va fi împartit în trei nivele structurale principale: design componente la nivel nano, integrarea materialelor si proiectare la “nivel compus” si design de produs la nivel macro. VARIANTE DE OPTIUNI Ăge Larsen, manager de proiect si cercetator principal la grupul SINTEF din Oslo, a declarat că a analizat trei tipuri conceptuale diferite pentru protectii si trei tipuri diferite de senzori. “Pentru protectii suntem in cautarea nanofibrelor provenite de la copaci, cum ar fi celuloza si celuloza micro-fibrilata pentru a îmbunatați proprietațile de protectie impotriva oxigenului în produse reale” a declarat in FoodProductionDaily.com. “Integrarea tehnologiilor inovatoare este o provocare, dar scopul final este de a îmbunatati materialele existente, cum ar fi PLA și PHA pentru a putea fi competitive pe piata. Dorim sa prelungim durata de viata a produselor si sigurata ambalajului, sa garantam aspectele legate de sanatate in ceea ce priveste migrarea si studiind toxicitatea. Este mult de lucru la analiza ciclului de viata si conceperea unui produs durabil. Telul final al proiectului este o productie la scara demo a conceptului spre a da posibilitaea celor interesati de a o aplica la scara industriala”. El a adaugat ca migratia si toxicitatea sunt abordate de către doi parteneri care studiaza independent rezultatele cercetarilor. PROCESARE PRIN TEHNICI DE VARF Se lucreaza la tehnologiile de prelucrare prin termoformare in 3D cu folie in 3 straturi – folie pentru ambalare carne proaspata, flacoane produse prin extrudere suflare, sensibile la oxigen pentru bauturi si borcane realizate prin injectie pentru fructe de mare proaspete. In ceea ce priveste senzorii, proiectul doreste sa evite aplicarea unor dispozitive externe (gen limba sau nas electronic, indicatori de timp sau temperatura sau alte dispozitive biosenzor) dificil de aplicat datorita costurilor ridicate. Acestea vor fi evitate prin utilizarea unor tehnici care integreaza material sensor prin microcapsulare in materialul ambalajului sau in cerneala cu care vor fi imprimate aceste ambalaje – desigur toate potrivite pentru a intra in contact direct cu alimentele - a spus ITENE – unul din partenerii proiectului. Bugetul alocat este estimat la circa 9,9 mil Eur, din care Uniunea Europeana finanteaza 7,2 mil Eur. Consortiul cuprinde 15 parteneri din 9 tari sub conducerea institutului de cercetare norvegian SINTEF.